Policisté byli pokaždé profesionální a zdvořilí. Pokaždé zkontrolovali doklady, nechali mě dýchnout do měřiče alkoholu, ale nešikovali mě kvůli formalitám. Když jsem jednou zapomněl zelenou kartu, vyřešili to napomenutím.  Žádné zastrašování, žádné vynucování úplatku. Občas policii zastupovala mladá pohledná žena v uniformě. Ale to už je bonus navíc.

Takové chování policistů jsem bral odedávna jako samozřejmost. V poslední době se změnila pouze frekvence kontrol. Alespoň v okrese Praha Západ jich výrazně přibylo.  Svou čerstvou zkušenost uvádím jen kvůli přibývajícím hlasům, že česká policie je údajně tak nemožná a prohnilá, že nemá právo vynucovat dodržování pravidel.  A kvůli smíchu z poslaneckých lavic. I když vím, že dopravní policie není kriminálka.

Osobně bych přál, aby dopravní policisté postupovali tvrději. Myslím si, že pouta na rukách viníka nehody a přespávání v cele by nemělo být tak vzácné jako dosud. Ale to jsem snad vyargumentoval v článku na blogu Vysoké školy ekonomie a managementu (zde).

Je obdivuhodné, že řadoví policisté jednají tak profesionálně v době, kdy by měli být podle všeho demotivováni. Bez příčiny se jim snižují platy, zatímco kolegové z jiných odvětví státní správy dostali přidáno. Zvlášť trpce musí vyznít srovnání s učiteli základních škol, kteří již před posledním nárůstem platu brali více než vyučující na státních vysokých školách.  Navíc, přidat někomu těsně poté, co mezinárodní srovnání ukázalo děsivou výkonnost, za tím může být jen extrémní hloupost, cynismus nebo obojí. Co by museli udělat policisté, aby dostali přidáno?

Nicméně je příjemné žít v zemi, kde taková policie funguje.