Do dosud nevýrazné skupiny uchazečů o právo vyzvat Baracka Obamu k boji o prezidentské křeslo vstoupila supertěžká váha – texaský guvernér Rick Perry. 

V příštích týdnech a měsících se o něm dozvíme ve zpravodajství dost. Takže jen jeden aspekt, o kterém se možná psát nebude a který zcela jistě ovlivní i způsob, jakým se bude na Perryho nahlížet.

To, co Perryho odlišuje od všech ostatních, je třídní původ. Vyrostl na farmě, řadu let se živil jako farmář, vystudoval na místní univerzitě v Texasu a jeho rodiče dosud prodávají hamburgery v malém občerstvení u dálnice. Tomu odpovídá jeho chování, přízvuk i názory.  A nijak se tím netají. Proto v Texasu naslouchají radám analytiků z prestižních univerzit jen velmi málo a proto je Texas ekonomicky neúspěšnějším státem USA. A proto vyvolává už samotné vyslovení jeho jména u mnoha kultivovaných Newyorčanů hysterickou reakci. (Nebo naopak. Proto by se člověk jako Rick Perry nedostal v New Yorku ani do místního zastupitelstva a Texasané jej už dvakrát zvolili guvernérem)

Pokud nastoupí proti Obamovi právě Perry, bude to něco jako srážka symbolů. Vesnický chasník proti aristokratovi z velmi zámožné rodiny, který si nikdy nehrál s obyčejnými dětmi, chodil pouze do elitních škol a který se nikdy neživil vlastní prací.

V příštích měsících budeme nejspíš pravidelně číst zprávy o tom, že Rick Perry je extrémista, náboženský fanatik, primitiv, sluha korporací, arogantní velmož ubližující chudým lidem a všechno ostatní, co se pravidelně píše o každém, kdo se pokusí překonat třídní bariéru.

Mimochodem, jestli se Perry přece jen stane prezidentem, je myslitelné, že do některé z vrcholných funkcí obsadí svého stoupence (a podobně podceňovaného muže) – Chucka Norrise.

Reakce na diskuzi:

Nejprve jen na okraj. Ač je to neuvěřitelné, Chuck Norris píše už řadu let blog o politice, ekonomii a morálce. A vůbec ne špatný! Najdete jej zde.

Ale to hlavní. Texas je stát buranský a nekulturní, přinejmenším z pohledu vzdělaných elit. Rozhodně však není pravda, že by nebyl hospodářsky úspěšný nebo že by byl dokonce zadlužený (jak v diskuzi kdosi tvrdí). Dovolím si citovat z článku, jehož celé znění najdete zde.

Kalifornie a Texas jsou dva nejlidnatější státy USA (35 milionů, respektive 22 milionů), oba jsou na jižním okraji unie, v obou tvoří asi třetinu obyvatelstva přistěhovalci ze střední Ameriky. Kalifornie má mnohem příznivější podnebí, láká více turistů a netrpí hurikány. Přibližně před 15 lety na tom byly oba státy velmi podobně. Dnes je Texas státem unie asi nejméně postiženým současnou krizí, nezaměstnanost je zde nižší než unijní průměr, veřejné finance jsou ve velmi slušném stavu. A to navzdory tomu, že jsou zde silně zastoupeny nadprůměrně zasažená odvětví – tedy energetika a těžký průmysl. Kalifornie je na hranici státního bankrotu.