Milá Evropská komise,

tak jsem se z Lidových novin dozvěděl o supertajném dopisu, podle něhož se zdráháte poslat českému ministerstvu školství  55 miliard korun. Prý máte obavu, že by se ty peníze mohly zašantročit nebo utratit za něco úplně zbytečného.

Děláte dobře. Tady u nás v Čechách všichni už dávno vědí, že české děti se nenaučí se lépe počítat, ani kdybyste ministerstvu poslali 100 nebo 200 miliard. Úroveň výuky nepřestane klesat, dokud platy ředitelů nebudou záviset na tom, kolik se toho žáci na jejich školách doopravdy naučí. V tom si musíme udělat pořádek sami.

Mám ale nápad, který se vám určitě bude líbit. Pošlete těch ušetřených 55 miliard prostřednictvím MMF do německých bank, které ztrácí peníze v Řecku. A my si necháme rezervy České národní banky.

Bude to mít samé výhody:

-          Obě strany na tom vydělají. Vy dostanete pro své bankéře 55 miliard místo 39. My zase nebudeme muset platit obrovský úřednický aparát, bez něhož není možné peníze přidělit. A hlavně nebudeme muset platit národní podíl na projektech.

-          Obě strany ušetří na poplatcích za bankovní převod.

-          Vy nebudete mít žádné další výdaje s kontrolou využívání peněz. Ušetřený čas mohou Vaši úředníci strávit třeba výrobou elektřiny šlapáním, a zachránit tak matičku Zemi.

-          Ministr Kalousek nebude muset zavádět další daň. Opět selektivně zaměřenou na chudé lidi (Je totiž toho názoru, že čím je člověk chudší, tím větší daně by měl platit. Nejspíš má pravdu. Jestli je někdo tak neschopný, že nedokáže být ani pár let náměstkem na obraně a zpracovat pár zajímavých tendrů, nic lepšího si nezaslouží)

-          A my nebudeme muset za pár let řešit, že až přijde další vlna mrazů, zemřou stovky důchodců ve svých bytech na podchlazení, protože nebudou mít na topení.

S úctou

Petr Hampl