Brzy nastoupí do úřadu nový prezident, který bude rozdávat funkce. Byl tedy zahájen závod patolízalů a jsme svědky některých extrémně trapných výlevů. Z prezidentského kandidáta se tak stal někdo, kdo „dokáže navrátit víru v poražení impéria etablovaných mocensko-korupčních struktur a nastolit opět rovnováhu v naší zemi,“ píše například můj kolega blogger Lukáš Sedláček. Vlastně mohl jít ještě dále – Kim Ir Sen například mění roční období a Barack Obama zase dokáže ovládat pohyb oceánů. Ale na české poměry je to i tak dost silné.

Takže pro osvěžení paměti jen pár bodů z životopisu knížete. Nejsem investigativec a nevlastním žádnou detektivní agenturu, shrnuji jen všeobecně známé záležitosti, které opakovaně prošly tiskem.

1)      Restituce majetku. Podle českých restitučních zákonů neměl na vrácení majetku nárok, a to ze dvou důvodů:

a)      Majetek rodičů Karla Schwarzenberga byl zabaven ještě před únorem 1948, a to kvůli kolaboraci s Hitlerem. Necítím se povolán soudit, zda to bylo oprávněné (v rodině byli fanatičtí nacisté i čeští vlastenci toho typu, jaké dnešní Karel označuje za lovnou zvěř – to je jeho skutečný citát), nicméně úřady tehdy ještě demokratického Československa tak rozhodly.

b)      Karel se svých rodičů zřekl v roce 1965, aby mohl dědit v Rakousku.

Státní správa tedy musela udělat pro tehdejšího Havlova tajemníka Karla S. udělat pár nestandardních kroků. U obyčejného člověka bychom hovořili o restitučním podvodu a pachatel by skončil ve vězení.  Ale šlechticům to prochází. Alespoň některým.

2)      Pak tu máme vytunelování karlovarské becherovky. Skupina lidí přišla s privatizační nabídkou, která sice nebyla nejlepší, ale členem této skupiny byl zmíněný Karel S. s kontakty do vysoké politiky. Firma s dominantním postavením na českém trhu byla do roka rozkradena a dlouho se z půlmiliardové ztráty vzpamatovávala. Obyčejní lidé by pachatele nazvali tunelářem. Když se ale jedná o knížete, je to „bojovník proti mocensko-korupčním strukturám“.

3)      Nejsou to ani dva roky, co se provalila další trapná záležitost. Na knížecím panství nesplnili nároky pro čerpání dotací, ale nemuseli je vracet, protože jim Miroslav Kalousek udělil výjimku. Proto dnes může kníže Karel tepat rozkrádání dotací. Zná to z první ruky.

4)      A naposledy se ukázalo, že se dlouhodobě kradlo přímo na ministerstvu zahraničních věcí, a že se to dělo s vědomím knížete (čímž netvrdím, že si osobně přilepšil).

Mezitím Karlův nejbližší spolupracovník Miroslav Kalousek vyhrožuje policistům, kteří se snaží objasnit podivné zakázky ministerstva obrany.

To jsou jen nejznámější kauzy. Kdybychom zapátrali v archivech, možná bychom našli pár dalších. A teď paradox paradoxů. Chlap s touhle kriminální minulosti má tu drzost označovat se za morální autoritu a bojovníka proti korupci. To je stejné, jako kdyby se pedofil opakovaně usvědčený ze znásilnění prohlásil za strážce bezpečnosti na dívčím internátě. (omlouvám se čtenářům za neslušné přirovnání. Byla to ukázka aristokratického vyjadřování)..

Jak kníže na skandály reaguje? Neomlouvá se, nic nevyvrací, mumlá cosi nesrozumitelného pod vousy… Pokud pro vás pracují tři nejmocnější média v zemi, tak to stačí.

Tím nenaznačuji, že Miloš Zeman je neviňátko, a že nikdy nejel v žádné kauze. I on má velmi slušný rejstřík. Je nicméně zjevné, že nenakradl ani zlomek toho, o co připravil daňové poplatníky Karel Schwarzenberg. Nepřidělil si panství ani nekoupil vilu v Karibiku, ale stále žije na své chalupě, která mu patřila ještě před vstupem do politiky. Tím nechci zlehčovat jeho největší problém. Miloš Zeman člověk, který věří v rozsáhlý stát, obrovské úřady, vysoké daně, masivní přerozdělování a státní dotace všeho možného a nemožného. V důsledku tohoto přesvědčení vzniklo v České republice prostředí nabízející neuvěřitelné množství korupčních příležitostí.

Ale to je záležitost chybného ekonomického přesvědčení, nikoliv osobní nepoctivosti. Mimochodem, všimněte si, že když Kalousko-Schwarzenberg provádí úsporná opatření, dává si bedlivý pozor, aby žádnou korupční příležitost vytvořenou za Zemana nezrušil. Proto se nejchudším zvyšují daně a rostou příspěvky do neprůhledných fondů.

Jak včera napsal Jan Macháček, kníže má silné sociální cítění. Leží na srdci životní úroveň knížat, ministrů a eurobyrokratů.