Andrej Babiš se sice ještě nepotápí pro amfory, ale začal se zabývat neméně ušlechtilou činností. Zahájil boj za práva českých filosofů na počítače Apple, luxusní dovolené a slušné automobily. Hradit to pochopitelně budou daňoví poplatníci. Pro začátek poskytl nastupující monarcha čas svých poslanců a dvě stránky ve svých Lidových novinách. Čtenáři se tak mohli dočíst o skandále v Grantové agentuře ČR a zamyslet se nad tím, kdy její předsednictvo konečně podá demisi.

Protože Martin Rychlík, který článek psal, není jen Babišův zaměstnanec, ale také solidní novinář, je možné mezi emotivními větami o skandálech a zneužívání pravomocí najít také základní fakta. Má se to následovně.

Dvě party filosofů a teologů z moravských univerzit se rozhodly, že stráví příštích pět let přemítáním o významu Jana Amose Komenského a barokního umění. Výsledkem hlubokomyslných úvah měla být kniha a snad i nějaké články. Nu, proč ne?

Tito filosofové a teologové ovšem dospěli k tomu, že by daňoví poplatníci měli za tak důležitou činnost zaplatit něco přes 100 milionů korun. Vedle běžných platů těchto intelektuálů, které jdou pochopitelně také na účet daňových poplatníků. Připadá vám to skandální? Podle Babišových lidí to je v pořádku.

Skutečně se našli jiní filosofové a teologové, kteří záměr posoudili a doporučili daňovým poplatníkům, aby prostřednictvím Grantové agentury ČR požadované peníze zaplatili. Tohle už vám skandální připadá? Podle Babišových lidí je to pořád ještě v pořádku. Dokonce jim ani nevadil konflikt zájmů, ke kterému při posuzování došlo.

Představenstvo Grantové agentury ČR již schválený záměr na poslední chvíli zastavilo. Po nějakém handrkování to dopadlo tak, že filosofové a teologové dostanou „jen“ asi 60 milionů. Skandál! Dokážete si něco tak nehorázného představit! Není divu, že to vytrhlo i pana Babiše z přemýšlení o tom, jak vyrazit víc peněz z venkovských hospodských a řemeslníků. Můžeme s téměř 100% jistotou předpokládat, že články o ničemném vedení grantové agentury se budou pravidelně objevovat i na titulní stránce MF Dnes – tak dlouho, dokud je nenahradí nějací spolehliví zaměstnanci Agrofertu.

Daňový poplatník má chuť křičet: „Děkuji vám, dámy a pánové z vedení agentury! Škoda, že se vám nepodařilo srazit podporu na úplnou nulu. Ale zachránili jste aspoň něco. Jen houšť takových skandálů! A držíme vám palce, abyste vydrželi co nejdéle.“

Jenže pár skutečně skandálních věcí tu přece jen je.

Například to, že občané se domnívají, že platí projekty, které vytvoří nová pracovní místa nebo povedou ke zlepšení životní úrovně a ve skutečnosti živí hordu povalečů.

Nebo to, že v době, kdy firmy nadále propouštějí a platy pracujících klesají, si může takový darmožrout říci o desítky milionů a dostane něco jiného než pár facek.

Ale nezoufejte. Až Andrej I. udělá pořádek, bude líp. Na základě historické zkušenosti si myslím, že zmínění povaleči nakonec nebudou mezi vítězi. Možná na ně zbude fyzická práce v kotelně některé z firem Agrofertu. Budou tam mít možnost přemýšlet o významu Komenského od rána do večera.

Reakce na diskuzi:

Netvrdím, že filosofie (a základní výzkum obecně) musí být nutně a za každých okolností jen doménou podvodníků a darmošlapů. Je tu třeba fascinující obor analytické filosofie, která se zabývá logickým myšlením a kde je snadno představitelné, že vědci objeví něco, co povede k novému způsobu programování počítačů nebo k novému způsobu řešení problémů. Ale obávám se, že takové přemýšlení by bylo pro naše intelektuály příliš namáhavé.