Před pár dny jsem byl požádán o odpovědi pro jeden studentký časopis. Nakonec se jej nepodařilo vydat, tak předkládám text aspoň čtenářům svého blogu:

Myslíte si, že demontrace ve Fergusonu jsou jen vyvrcholením dlouhodobých problémů, které v tomto předměstí jsou? Mladí afroameričané si prý již delší dobu stěžují na šikanu od policistů, kteří jsou převážně bílé pleti.

Aféra ve Fergusonu ukázala v zásadě tři velmi dramatické problémy. Všechny tři jsou v nějaké míře přítomny i v české společnosti, proto je dobré si jich všimnout.

Za prvé. Více než 70% amerických černochů se rodí mimo manželství, velmi často nezletilým matkám a jedinými mužskými vzory, jaké mají ve svém okolí, jsou gangsteři a dlouhodobí povaleči, co už roky nepracovali atd. To pak samozřejmě vede k obrovskému nárůstu asociálního chování, zločinnosti, stále častějším střetům v policií atd. Je to důsledek ničivé sociální politiky, která vytváří dobrá místa pro bělochy z vyšších tříd (sociologové, analytici, experti na gender, expeti na rasovou otázku, úředníci z ministerstev a speciálních úřadů apod.), ale její dopady na běžnou černošskou populaci jsou děsivé.  Podobné postupy jsou uplatňovány i v České republice vůči romské menšině, i zde vidíme obrovský nárůst problémů. Byť ne tak velkých jako ve Fergusonu.

Za druhé. Američtí daňoví poplatníci vynakládají stovky milionů a možná miliardy dolarů na profesionální bojovníky pro rasismu. Tito lidé musí vykazovat činnost, takže jakýkoliv incident obrátí v kauzu. Kdyby černý policista zastřelil bílého podezřelého (a k takovým případům rovněž dochází), žádné nepokoje by nebyly. Prostě proto, že by se nenašel nikdo, kdo by měl dost času a prostředků, aby je mohl cíleně vyvolávat. 

Za třetí. Žijeme v éře, kdy se byrokracie vymyká jakýmkoliv demokratické či obecně politické kontrole. Úřady sledují vlastní zájem a často se už ani nenamáhají předstírat, že jim jde o zájem veřejnosti. To se týká i policie, protože policie není nic jiného než specializovaný byrokratický aparát. To v důsledku přináší naprosto nepřiměřené používání síly. Nejen vůči americkým černochům, ale vůči všem lidem ze všech vrstev společnosti.

Doporučuji ke shlédnutí video ze zatýkání majitele Megauploadu Kima Dotcoma. Typický počítačový geek, absolutně nesportovní typ, nekladl žádný odpor, přesto jej policisté hrubě povalili na zem a nasadili mu pouta. Před 20 lety by mu policista v obleku předal zatykač a zdvořile jej požádal, aby jej následoval do policejního vozu. Stejně zbytečné používání síly jsme viděli v kauze Šlachta – Nečas. Opravdu byla šéfka kabinetu tak nebezpečná, aby jí musel být nasazen ten typ pout, který je speciálně určen pro nejtěžší zločince? Policisté ve Fergusonu absolvovali výcvik, který je primárně určen pro bojové jednotky. Pak není divu, že v konkrétní situaci reagovali zcela chybně.

Protesty se rozšířily téměř do celé země, je tedy postoj "šikany od bílých policistů" názorem, který v americké společnosti panuje a Ferguson pouze na tento problém ukázal? 

Není to postoj celé společnosti. Je to postoj „nové vyšší třídy“, tedy 5 – 7% lidí s nejvyššími příjmy a nejvyšším iq. Tito lidé vesměs žijí ze státních peněz nebo působí jako vysocí manažeři v korporacích a ostře se vymezují proti běžným pracujícím. V této třídě najdeme hnutí politické korektnosti, feminismus, extrémní ekologické postoje, sympatie s radikálním islámem atd. Odsud se také rekrutuje většina „profesionálů na sociální politiku“, kteří tu situaci fakticky zavinili. Ti protesty organizují. Že se k nim přidávají černošské gangy a sociální skupiny s nimi spojené, to je druhá věc, a je to pochopitelné.

 Myslíte si, že po uklidnění se bude tato aféra nějak řešit a dojde ke změnám?

Obávám se, že k žádným změnám nedojde. Ti, kdo na současné situaci vydělávají, jsou příliš mocní, než aby bylo možné prosadit změny. Teoreticky si lze představit, že kdyby příští prezidentské volby vyhrál někdo typu Hermana Caina, že by ve spolupráci s Tea Party dokázal zastavit penězovody, které tu situaci vytvářejí. Ale jsem skeptický k tomu, že by se to povedlo.

Prezident Barack Obama prohlásil, že by se policejní sbory neměly vyzbrojovat více, než je třeba. Mohlo by dojít ke změnám u policie? Například udělení menších práv nebo odebrání zbraní?

Prezident Barack Obama je ukázkovým příkladem skupiny, která tu situaci zavinila. Vyrůstal v extrémně bohaté rodině, chodil vždy do soukromých škol, nikdy nepracoval a jeho jediná systematická činnost před vstupem do politiky spočívala v tom, že se pokoušel vyvolávat rasistické postoje mezi černochy v Chicagu (pochopitelně za státní peníze). Nemůžeme od něj očekávat žádný návrh, který by mohl směřovat ke zlepšení situace. Nápad na odzbrojení policie je debilní, zvláště v kombinaci s tím, že se prezident snaží odzbrojit i občany. To mají být zbraně výhradně v rukou gangsterů?

Nicméně velmi by pomohla změna výcviku. Cvičit policisty pro pořádkovou činnost v obydlených zónách a nikoliv pro bitvu.